Bart, Diabeteseducator in Antwerpen

 • Sibylle
  referentieverpleegkundige palliatieve zorg
  Boom
 • Bart
  Diabeteseducator
  Antwerpen
 • Karin
  continuïteitsverpleegkundige
  Antwerpen

Ik ben Bart, diabeteseducator in Antwerpen en Mortsel, al hebben de collega’s van Mechelen-Puurs, Boom, Zoersel, Mol, Merksem, Kalmthout en Herentals me ook al wel eens zien verschijnen. Ik ben de man die de glycemiecontrole bij onze patiënten optimaal opvolgt (enfin, samen met de huisarts, endocrinoloog, diëtist, mantelzorger, thuisverpleegkundige, podoloog …).

Ik ben papa van Nand en Noor, hardloper, koffieliefhebber én amateurtoneelspeler. Maar mijn échte passie ligt gewoon in mijn job. Dat is pas geluk hebben.
 

Mangomoment

Bart, diabeteseducator in Antwerpen

Het werd net niet het woord van het jaar. Die eer viel te beurt aan het woord ‘moordstrookje’. Toch is het woord ‘mangomoment’ me bijgebleven. Het is dat moment waarop jouw patiënt bijzonder warme zorg ervaart.

Als thuisverpleegkundigen zijn wij vaak de gever van een mangomoment. Het afgelopen jaar kon ik regelmatig bijdragen aan zo'n mangomoment. Om één voorbeeld te geven: een diabetespatiënt moest plots insulinetherapie opstarten en was hier helemaal ondersteboven van. Ik kon deze patiënt geruststellen. Ik kon hem zeggen dat ik hem hierbij zou begeleiden. Ik kon hem zeggen dat we alles terug onder controle zouden krijgen. Ik kon hem geruststellen in de angst voor hypoglycemie. En het kwam goed. Deze patiënt is verder helemaal zelfstandig om zijn insuline toe te dienen en zijn diabetes onder controle te houden. Zo hebben we allemaal onze mangomomenten met ‘onze’ patiënten.

Zelf kon ik ook de andere kant van de lijn ervaren. In eerdere blogposts had ik het hier al over het borstkankerverhaal van mijn vrouw Lisbet. Ik mocht zelf drie mangomomenten ervaren en zelf aan den lijve ondervinden hoeveel deugd dat doet.

 • Eén: toen Lisbet haar diagnose had gekregen in januari van dit jaar kregen we onverwacht telefoon van haar gynaecoloog… Hij had het slechte nieuws vernomen van zijn collega waar Lisbet nu in behandeling was… Zijn warme betrokkenheid deed ons op dat moment veel deugd.
 • Twee: Lisbet onderging een borstamputatie. Tijdens haar verblijf kreeg ze bezoek van iemand van een plaatselijke lingeriezaak. Dit om de eerste voorlopige prothese aan te passen. De manier waarop die dame Lisbet hierbij aansprak was zo warm en betrokken dat hierop een emotionele reactie volgde. Ik zag Lisbet helemaal openbloeien. Weer een mangomoment.
 • Drie: deze week ging Lisbet voor het eerst naar de kapper. Bedoeling van het haarstuk vaarwel te zeggen en voortaan met een kort grijs kopje de buitenwereld te trotseren. Kwestie van haar haar wat in model te laten knippen. Met veel vakkennis ging haar kapper aan de slag. Toen Lisbet wou afrekenen zei hij dat het deze keer gratis was… Zo’n mooie geste dat opnieuw de emoties op gang kwamen. Weer een mangomoment waar we beiden zoveel deugd aan hebben.

Ik wens in deze kerstdagen alle lezers van mijn blog voor het nieuwe jaar veel mangomomenten toe. Weet vooral dat bijdragen tot een mangomoment zeer veel betekent.

Laatste nieuwe blogposts

12-07-2019
Diabeteseducator

Ik werk binnen een warme organisatie. Ik voel me hier goed en ik kijk dan ook niet over de muur om elders aan de slag te gaan… Verpleegkundigen zijn vandaag...

07-06-2019
Diabeteseducator

Gezien onze vorige bedrijfsfilm al meer dan 5 jaar oud is en er ondertussen al het een en ander veranderd is werd de afgelopen dagen videomateriaal...

26-05-2019
Diabeteseducator

Mijn vader is diabetespatiënt. En als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat het er eentje is volgens het boekje. Hij neemt getrouw zijn medicatie, volgt...

03-05-2019
Diabeteseducator

We zitten pal in de veertiendaagse van het Rode Kruis en de meeste lezers zullen onderweg al de kans gehad hebben om een sticker te kopen om de plaatselijke...