Bart, Diabeteseducator in Antwerpen

 • Sibylle
  referentieverpleegkundige palliatieve zorg
  Boom
 • Bart
  Diabeteseducator
  Antwerpen
 • Karin
  continuïteitsverpleegkundige
  Antwerpen

Ik ben Bart, diabeteseducator in Antwerpen en Mortsel, al hebben de collega’s van Mechelen-Puurs, Boom, Zoersel, Mol, Merksem, Kalmthout en Herentals me ook al wel eens zien verschijnen. Ik ben de man die de glycemiecontrole bij onze patiënten optimaal opvolgt (enfin, samen met de huisarts, endocrinoloog, diëtist, mantelzorger, thuisverpleegkundige, podoloog …).

Ik ben papa van Nand en Noor, hardloper, koffieliefhebber én amateurtoneelspeler. Maar mijn échte passie ligt gewoon in mijn job. Dat is pas geluk hebben.
 

Waarom ik blijf

Bart, diabeteseducator in Antwerpen

Ik werk binnen een warme organisatie. Ik voel me hier goed en ik kijk dan ook niet over de muur om elders aan de slag te gaan… Verpleegkundigen zijn vandaag echter schaars. Werkgevers halen dan ook alles uit de kast om het personeel dat ze hebben te houden en zoveel mogelijk nieuw personeel aan te trekken. Het nummer van Nursing van juni ll. ging hier verder op in. Mijn oog viel vooral op de ‘8 kenmerken van Excellente Zorg’, wat niet hetzelfde is als Kwaliteitsvolle Zorg (waarvoor we vorig jaar het NIAZ-label haalden). Als ik deze kenmerken overloop, kan ik vaststellen dat het 8 keer in de roos is.

Eerst en vooral mag ik werken met vakbekwame collega’s. Het is fijn werken met de collega-educatoren en de ondersteunende diensten van ons departement zorgbeleid. Maar ook op de afdelingen waar ik màg komen, ervaar ik deze vakbekwaamheid. Meermaals krijg ik telefoon of mail van collega's in het veld.

Een tweede kenmerk gaat over de relaties met artsen. Door de jaren heb ik een netwerk kunnen opbouwen en mag ik van diverse artsen veel waardering ervaren. Ik kan ook vrij makkelijk bij hen terecht voor overleg en toelichting rond een bepaalde casus.

Autonomie is een specifiek kenmerk voor thuisverpleging. Je moet als thuisverpleegkundige autonoom (kunnen) werken. Dit is iets wat we voor hebben op onze collega's in de ziekenhuizen. Deels is dit noodgedwongen, deels scherpt het ook je vakbekwaamheid aan.

Een ander kenmerk is support van de direct leidinggevende. Zelf heb ik hierover binnen ons departement diabetes absoluut niet te klagen, maar ik zie ook in de andere geledingen van onze organisatie dat support iets is dat werkt.

Ook zeggenschap over de beroepsuitoefening komt in onze organisatie duidelijk terug. Er zijn de patiëntenteams; voor mij als diabeteseducator zijn dit de overlegmomenten met de groep educatoren. Maar ook extern, in de samenwerking met andere diensten in de tweede lijn en met (huis-)artsen, mag ik dit ervaren. Ook in de stuurgroepen waarin ik onze organisatie mag vertegenwoordigen kan ik dit voelen.

Naar opleidingsmogelijkheden toe durf ik te stellen dat onze organisatie hier volop op inzet. Zowel intern als extern (en extern zie ik dan wie er niet is…) krijgen we de kans om ons maximaal bij te scholen. Gezien het besef van ‘stilstaan is achteruitgaan’ is continue vorming een ‘conditio sine qua non’ voor een verpleegkundige.

Een zevende kenmerk is voldoende personeel. Gezien de schaarste aan goede verpleeg- en zorgkundigen is dit niet zo evident om dit altijd optimaal in te vullen. Binnen mijn opdracht ervaar ik een toenemende vraag naar zorg, waar ik mijn aanbod niet altijd geheel kan op afstemmen. Ik mocht echter heel recent een nieuwe collega verwelkomen die de regio Boom en Mechelen-Puurs verder zal ondersteunen. Voor regio Mortsel is er nog een vacature. Voel je je hiervoor aangesproken? Niet aarzelen!

En dat we ten slotte werken in een patiëntgerichte zorgcultuur is zeker voor het Wit-Gele Kruis van Antwerpen een open deur intrappen.

Voor mij zijn de 8 kenmerken van Exellente Zorg dus vervuld.
Ik blijf.
Men zegge het voort …

Laatste nieuwe blogposts

10-01-2020
Diabeteseducator

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op ons provinciaal secretariaat deed onze personeelsdirecteur vorige week een oproep om dit jaar collectief mee te doen aan ‘...

29-11-2019
Diabeteseducator

Een kleine twee jaar geleden kreeg mijn echtgenote de diagnose die niemand wil krijgen… In de voor ons meest onzekere weken kwam toen net op zondagavond de...

22-11-2019
Diabeteseducator

Zowat elke collega is vertrouwd met het meten van de glycemie bij diabetespatiënten. De toestelletjes waarmee dit gebeurt werden door de jaren heen alsmaar...

11-10-2019
Diabeteseducator

Hij is af! En die ‘hij’ is hier onze bedrijfsfilm. Normaal was de ‘première’ ervan aangekondigd in de maand september, maar deze belofte werd niet gehaald....