Bart, Diabeteseducator in Antwerpen

 • Sibylle
  referentieverpleegkundige palliatieve zorg
  Boom
 • Bart
  Diabeteseducator
  Antwerpen
 • Karin
  continuïteitsverpleegkundige
  Antwerpen

Ik ben Bart, diabeteseducator in Antwerpen en Mortsel, al hebben de collega’s van Mechelen-Puurs, Boom, Zoersel, Mol, Merksem, Kalmthout en Herentals me ook al wel eens zien verschijnen. Ik ben de man die de glycemiecontrole bij onze patiënten optimaal opvolgt (enfin, samen met de huisarts, endocrinoloog, diëtist, mantelzorger, thuisverpleegkundige, podoloog …).

Ik ben papa van Nand en Noor, hardloper, koffieliefhebber én amateurtoneelspeler. Maar mijn échte passie ligt gewoon in mijn job. Dat is pas geluk hebben.
 

Als de blinde je laat zien...

Bart, diabeteseducator in Antwerpen

Zowat elke collega is vertrouwd met het meten van de glycemie bij diabetespatiënten. De toestelletjes waarmee dit gebeurt werden door de jaren heen alsmaar gebruiksvriendelijker en performanter. Momenteel test ik met enkele collega-educatoren een nieuwe meter uit waarbij de meetresultaten door de patiënt appgewijs worden doorgestuurd en te bekijken zijn in ons EVD.

Sinds enkele jaren bestaan er nu ook systemen waarbij de glycemie continu wordt gemeten middels een sensor. Misschien heb je bij bepaalde patiënten al gezien dat zij een sensor op de bovenarm dragen. Dit systeem biedt heel wat voordelen, want anders dan bij de klassieke glucosemeter krijg je hier niet enkel een momentopname van de glycemie, maar geeft het systeem ook een idee hoe de glycemie de voorbije uren was én hoe deze in de directe toekomst evolueert. Dit systeem is momenteel beschikbaar voor patiënten met type 1-diabetes welke opgenomen zijn in een Diabetes Conventie.
Nu gaat de technologie nog een stap verder en is er nu ook een ‘blinde sensor’. Deze sensor registreert de glycemie continu over een periode van 7 dagen. Anders dan bij het hierboven beschreven systeem ziet de patiënt de meetresultaten niet (en kan hij deze dus ook moeilijker beïnvloeden). De sensor staat in verbinding via bluetooth met een app op de smartphone die alles registreert en doorstuurt naar de diabetesverpleegkundige. Op het laatste Diabetes Symposium in Gent leerde ik deze nieuwe innovatieve techniek kennen en kreeg ik het voorstel om bij mij dergelijke sensor te laten plaatsen. Enige vereist was dat ik gedurende de 7 dagen dat er werd gemeten alles diende te registreren in de app wat mijn glycemie beïnvloedt. Het ging hier over registratie van nachtrust en de kwaliteit hiervan, de inname van diabetesmedicatie (en het specifieke tijdstip), alle maaltijden en tussendoortjes (en waaruit deze exact bestonden), lichaamsbeweging (en de intensiteit en duurtijd hiervan) en mogelijk andere belevenissen die een invloed kunnen hebben op de glycemie. Voor patiënten die insuline injecteren komt er dan nog bij om exact het aantal gram koolhydraten dat men verbruikt in te geven en telkens de exacte dosis insuline. In mijn testsituatie stond ik virtueel op een combinatie van metformine, gliclazide en een injecteerbare glp1-agonist.
Zelf vond ik het boeiend om eens aan den lijve te ondervinden wat er in deze setting aan een patiënt gevraagd wordt want het is best wel intensief en vraagt heel wat inzet. Momenteel is het systeem ook niet kosteloos voor de patiënt want nog niet terugbetaald (reken op 60 euro voor de sensor – de bijhorende app is kosteloos).
Na de testweek kreeg ik mijn persoonlijk rapport doorgestuurd. Het betrof een zeer gedetailleerd verslag ; in mijn geval 5 bladzijden vol… Zelf ben ik geen diabetespatiënt zodat het resultaat dus goed en normaal was (voor de kenners… ik kwam uit op een berekende HBA1c van 5%). Voor ‘echte diabetespatiënten’ krijg je via deze tool een schat aan informatie rond de glycemie en kan je de therapie vervolgens verder aanpassen of verfijnen. Mogelijk zien we deze systemen ook meer en meer opduiken binnen de eerste lijn en kunnen wij, diabetesverpleegkundigen, hier ook mee werken. Ik kijk al uit naar een vervolg.
 

Laatste nieuwe blogposts

10-01-2020
Diabeteseducator

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op ons provinciaal secretariaat deed onze personeelsdirecteur vorige week een oproep om dit jaar collectief mee te doen aan ‘...

29-11-2019
Diabeteseducator

Een kleine twee jaar geleden kreeg mijn echtgenote de diagnose die niemand wil krijgen… In de voor ons meest onzekere weken kwam toen net op zondagavond de...

22-11-2019
Diabeteseducator

Zowat elke collega is vertrouwd met het meten van de glycemie bij diabetespatiënten. De toestelletjes waarmee dit gebeurt werden door de jaren heen alsmaar...

11-10-2019
Diabeteseducator

Hij is af! En die ‘hij’ is hier onze bedrijfsfilm. Normaal was de ‘première’ ervan aangekondigd in de maand september, maar deze belofte werd niet gehaald....