Karin, continuïteitsverpleegkundige in Antwerpen

 • Sibylle
  referentieverpleegkundige palliatieve zorg
  Boom
 • Bart
  Diabeteseducator
  Antwerpen
 • Karin
  continuïteitsverpleegkundige
  Antwerpen

Ik werk nu 23 jaar bij het Wit-Gele Kruis van Antwerpen. Maar ik heb in die tijd meerdere functies gehad. Ik ben eerst en vooral een verpleegkundige – dat ben ik nog altijd. Maar waar ik bij de start een fulltime ronde had bij patiënten thuis, ga ik nu nog maar af en toe op ronde. Ik heb geen vaste toer meer, omdat ik tegelijk ook continuïteitsverpleegkundige en kwaliteitsbegeleider ben.

Als continuïteitsverpleegkundige bezoek ik onze patiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis. Dan overleg ik met de artsen en verpleegkundigen daar over de toekomst: zullen ze terugkeren naar thuiszorg? Moeten er aanpassingen gebeuren? Niet altijd gemakkelijk – veel patiënten willen écht graag thuisblijven maar begrijpen niet dat er dan aanpassingen moeten komen zoals een ziekenhuisbed. Dan moet ik dat in een goed gesprek proberen duidelijk te maken.

Mijn functie als kwaliteitsbegeleider sluit daarbij aan. Ik geef daarin ondersteuning aan de verpleegkundigen van onze regio die de baan op zijn: ik onthaal de nieuwelingen, ondersteun de studenten, ... Zo behoud ik een heel goed beeld van wat er gaande is in de afdeling. Patiënten laten je geregeld voelen dat dit écht meer is dan zomaar een job. Onlangs was een patiënt voor de derde keer op korte tijd opgenomen, en hij zei me dat hij wist dat ik zou komen. “Het is dinsdag hè, dan doe jij altijd Stuivenberg!” Dan word je even stil vanbinnen.