Silvio, Zorgkundige in Mechelen-Puurs

  • Silvio
    Zorgkundige
    Mechelen-Puurs
  • Thea
    zorgkundige
    Turnhout

Hoi! Ik ben Silvio. Ik ben zorgkundige in het team Mechelen-Zuid van afdeling Mechelen-Puurs.

Tijdens mijn studies verpleegkunde deed ik in de zomer vakantiewerk als zorgkundige bij het Wit-Gele Kruis. Ik was direct verkocht door de unieke werksfeer, de waarden van het Wit-Gele Kruis en de begeleiding vanuit de afdeling. Nu combineer ik mijn studies verpleegkunde met een vaste job als zorgkundige. Voor mij een ideale combinatie.

Ik woon samen in Boom, heb twee honden, drie katten en mijn hobby’s zijn fotografie, wandelen, lezen en muziek. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in maatschappelijke zaken, actualiteit en innovatie.

Benieuwd naar mijn belevenissen? Ontdek het allemaal op mijn blog!

De konijntjes in 't kot steken

Silvio, zorgkundige in Mechelen-Puurs

Onlangs was ik op de bureau in Mechelen en ik hoorde flarden van een gesprek tussen ons afdelingshoofd Viviane en kwaliteitsbegeleider Ingrid. Ze hadden het erover dat het voor nieuwe collega’s en stagiairs niet altijd evident is om de dialectwoorden te verstaan. Het deed me stilstaan dat sommige zaken zo evident zijn, maar als je er overdenkt het soms wel hilarische woorden of zinsspraak is. Daarom heb ik op onze afdeling rondgevraagd naar typische uitspraken en dialecten. Soms is het resultaat ronduit hilarisch… Een bloemlezing Mechels-Puurs-Bornems-Willebroeks-Sint-Amands-Leests-dialect:

Een visit kan zo verlopen.

We komen binnen en we hopen dat de knoeselboater apaart gezet wurd.

De patient kan de avond ervoor misschien wel wat zwaar gaan boemelen zijn in de plaatselijke stameneie. Ze kan er niet zo goed meer tegen en dat ze oever ur toeng moe kakke!!! 

Spoawen is nooit leuk! Dan is het natuurlijk goed opletten als de patient zegt ik zen schots en voel me draailings. Dan is het te hopen dat de kakedo niet te ver staat. Achteraf ga je de pot uitdragen vol met braaksel. En dat is nu niet de meest aangename kant van onze job. 

Wij houden van zelfzorg en wij proberen de zorgvragers te motiveren zoveel mogelijk nog zelf te doen. Daarom vragen we steeds wat ze zelf al gedaan hebben. De dame in kwestie kan dan antwoorden: Mijn boem is al gewasse

Dan was je de dame haar bovenlichaam en vraagt ze: wil je toch even goed ‘russen’ op men rugske en tussen mijn schauvers met de handdoek en goed afdrogen in de pleuikes met veel aandacht voor de nagellenboak.

Bij sommige mag je de onderwereld wassen, maar het is dan belangrijk om goed in de eekenissen te wassen. 

Als je na het ochtendtoilet de dame in haar veel te kleine combinee of gein aan het heisen bent en aan het opletten bent dat je geen vel tussen de haakjes of rits trekt, als dat eindelijk gelukt is, vraagt de lieve dame: manneke wilt ge mijn kindereten nog eens goed steken. Natuurlijk dat wij de dame haar kommisveur voorzichtig gaan behandelen en de konijntjes in 't kot steken of de meubelen goed op zen plek steken

De dames dragen niet alleen ne combinee, ze kunnen ne sutièn of tèttasjeir dragen. Dan maak je die vast in 't leste haakske of in 't loste. Dan moet je steeds vragen of je ze goed verstaan hebt want leste en loste klinken heel veel op elkaar als 't bloaserke opstaat! Elke maandag gaat ze dan op de baskuul gaan staan om te kijken of ze dat weekend niet te veel toert gegeten heeft. 

Omdat het zaterdag is doen we de dame in kwestie eun deupjéske aan en zeggen we: ‘Een aa kapel moe schoen versiert weurre’. Dan kan ze straks chique naar de zaterdagse mét gaan. Ah ja, want de vrouw wil ook eens de bloemekes buiten zetten want hare vent gaat vanavond naar de kakkers gaan kijken. Hopelijk wint de KV die wedstrijd. Dan is het de volgende dag niefs van de dag

Ge doet de ‘scheun schoenen’ aan want berrevuts lopen is maar gevaarlijk omdat je uwe knoesel kunt breken, op aa klos vallen of stroempelen

Om u te bedanken krijgt ge van de dame een szjat kaffe met melk uit de ouskas en met een prannil. Maar ik bedank ervoor omdat ik nog veel werk heb. Dan zegt ze: neemt maar koekske moa mee voor te fleus!

Zo zie je maar: er zijn toch wel verschillende uitdrukkingen in onze grote regio. Ik heb ze dan ook gecombieerd in dit hele verhaal. Ik ben geen echte streekgenoot. Dus schrijffouten en misinterpretaties kunnen er in zitten. 

Tot schrijfs! 

* Dank aan alle collega's van Mechelen-Puurs voor de suggesties! You're the best!!!

Laatste nieuwe blogposts

18-11-2019
Zorgkundige

Quizen

Tijdens de jaarlijkse Wit-Gele Kruis quiz waar we met ons als Star Wars verkleed team tweede werden werd ik...

27-08-2019
Zorgkundige

Vakantietijd

De zomervakantie zit er voor de vele studenten helaas terug op. Nog wat blokken voor de herexamens, klaar maken voor...

18-07-2019
Zorgkundige

Innovatieve cultuur

Bij het Wit-Gele Kruis van Antwerpen gebruiken we de nieuwste procedures en volgen we de nieuwste technieken en...

07-12-2018
Zorgkundige

 

De winter komt er aan, de donkere dagen liggen in ‘t verschiet.

Ik zoek een huis, maar vind het niet....