Silvio, Zorgkundige in Mechelen-Puurs

  • Silvio
    Zorgkundige
    Mechelen-Puurs
  • Thea
    zorgkundige
    Turnhout

Hoi! Ik ben Silvio. Ik ben zorgkundige in het team Mechelen-Zuid van afdeling Mechelen-Puurs.

Tijdens mijn studies verpleegkunde deed ik in de zomer vakantiewerk als zorgkundige bij het Wit-Gele Kruis. Ik was direct verkocht door de unieke werksfeer, de waarden van het Wit-Gele Kruis en de begeleiding vanuit de afdeling. Nu combineer ik mijn studies verpleegkunde met een vaste job als zorgkundige. Voor mij een ideale combinatie.

Ik woon samen in Boom, heb twee honden, drie katten en mijn hobby’s zijn fotografie, wandelen, lezen en muziek. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in maatschappelijke zaken, actualiteit en innovatie.

Benieuwd naar mijn belevenissen? Ontdek het allemaal op mijn blog!

Gauche Ou Droite?

Silvio, zorgkundige in Mechelen-Puurs

Een groot afschrikwekkend gebouw, dat kun je wel zeggen als je de parking op rijdt. Het gebouw huisvestte tot halfweg de jaren 70 een seminarie waar jonge mannen tot priester werden opgeleid. Het statige, koele en oude gebouw doet nu dienst als voorziening voor mensen met een beperking waar ze warme zorg verlenen!

Dagelijks komen wij hier om de begeleiders te ondersteunen. Vorig jaar kreeg ik de kans om één maand stage te doen in groep 4. Ik kreeg een unieke inkijk in het reilen en zeilen van de organisatie. Ik snap de nood om hun ochtendzorg uit te besteden aan ons! En mijn respect voor de begeleiding groeide enorm!

Ik kom nu ongeveer anderhalf jaar regelmatig in de instelling en heb ondertussen een band met de bewoners opgebouwd.  

Groeiende band... tot een prettige werkrelatie!

Zo is er een bewoner met een lichamelijke beperking die zich niet verbaal kan uiten zoals jou en mij. Hij communiceert op een geheel eigen non-verbale manier. In het begin als je start met je opdracht in de instelling is dit niet gemakkelijk: je moet zijn signalen leren kennen, weten hoe zijn structuur is…  Hij is argwanend naar de nieuwelingen, want zoals een ‘normale patiënt' moet hij zich ook blootgeven en openstellen om de zorgen te ontvangen.(Wat voor niemand evident is!). Hij moet de tijd krijgen om je te leren kennen, net zoals jij hem moet leren kennen. Een band opbouwen!

De eerste keer dat ik een badmoment had met hem was een enorm moeilijk moment: ik kreeg zijn aangepaste schoenen maar niet goed aan en ik snapte zijn signalen niet. Al bevend ben ik toen hulp gaan vragen aan de opvoeders van groep 5. Uiteraard hielpen ze me heel graag op weg om de oplossing aan te reiken. Als ik nu terug kijk naar anderhalf jaar geleden snap ik hem dat hij boos werd dat ik zijn schoenen verkeerd had aangedaan, want links en rechts in het Frans ga ik nooit nog vergeten!!!! Nu is hij één van mijn grootste vrienden in de instelling, communiceren doen we op onze geheel eigen wijze, met simpele ja/nee-vragen, een hand geven ... Ook vindt hij het prettig als je zijn routine kent. Zo heeft hij graag dat, als hij ’s avonds in bed gelegd wordt, zijn tv op VTM gezet word zodat hij naar de Buurtpolitie kan kijken en dat je zijn disco-ballen aansteekt! Daarna krijg je van hem een glimlach die onbetaalbaar is, die je een warm en enorm voldaan gevoel geeft omdat je weet dat je de zorg goed hebt gedaan en je fier kan zijn op het gepresteerde werk! 

Niet gemakkelijk maar.... 

Werken in de instelling is niet de gemakkelijkste job. Je moet je manier van communiceren aanpassen, je moet je denken aanpassen aan hun leefwereld, om kunnen gaan met de tijdsdruk, jezelf een leermarge geven, oog hebben voor details (nazorg is enorm belangrijk) en dat extraatje kunnen geven die de bewoners nodig hebben. Een mooi haarspeldje in het haar, tijdens de feestdagen de bewoners feestelijk opkleden, nagels lakken, tijdens de zorg de bewoner een cd laten kiezen die hij graag hoort, samen meezingen met Charles Aznavour, een kaartje geven als het hun verjaardag is, luisteren naar hun verhaal…

Teamwork - een heel belangrijk element!

Onze afdeling in Mechelen-Puurs heeft een team van zorgkundigen en verpleegkundigen die weten hoe ze de zorg moeten uitvoeren bij deze bijzondere patiënten en helpen je heel graag op weg om te schitteren in deze job. Zo komen ze elke 14 dagen bij elkaar om een overleg te hebben. En dagelijks staan we met een team van drie te schitteren in de voorziening. En de begeleiders van de voorziening staan ook steeds klaar met raad als je het eventjes niet meer weet! 

De job is voor weinigen weggelegd, maar misschien ben jij die schitterende ster waar we momenteel op zoek naar zijn!

Link naar de vacature: https://www.witgelekruis.be/jobs-stages/antwerpen/vacatures/deeltijds-zorgkundige-bijzondere-zorg.

Laatste nieuwe blogposts

18-11-2019
Zorgkundige

Quizen

Tijdens de jaarlijkse Wit-Gele Kruis quiz waar we met ons als Star Wars verkleed team tweede werden werd ik...

27-08-2019
Zorgkundige

Vakantietijd

De zomervakantie zit er voor de vele studenten helaas terug op. Nog wat blokken voor de herexamens, klaar maken voor...

18-07-2019
Zorgkundige

Innovatieve cultuur

Bij het Wit-Gele Kruis van Antwerpen gebruiken we de nieuwste procedures en volgen we de nieuwste technieken en...

07-12-2018
Zorgkundige

 

De winter komt er aan, de donkere dagen liggen in ‘t verschiet.

Ik zoek een huis, maar vind het niet....