We zijn er voor onze patiënten

Patiënten verplegen, thuis in hun eigen vertrouwde omgeving, daar is het ons bij het Wit-Gele Kruis van Antwerpen om te doen. Samen met alle medewerkers en met onze zorgpartners willen we ze helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Daarom staan we voor kwaliteitsvolle zorg, maar werken we ook preventief. Dat alles altijd in overleg met de patiënten en hun mantelzorgers.

Meer dan 11.000 patiënten een kwaliteitsvolle verzorging op maat bieden, dat lukt alleen met collega’s die hun vak kennen. Onze medewerkers krijgen, dankzij begeleiding, volop de kans om zich te ontplooien. En sommigen specialiseren zich in een specifiek domein tot referentieverpleegkundige of diabeteseducator. Maar behalve vakkennis zijn ook betrokkenheid, solidariteit en verantwoordelijkheidszin belangrijk. Net zoals persoonlijk initiatief en constructief overleg in het team.

Onze organisatie is erop gericht om alle patiënten, ongeacht hun leeftijd, overtuiging of afkomst, zo goed mogelijk te verzorgen.  We verplaatsen ons in hun wereld en stellen hen wanneer nodig gerust. Behalve verpleegkundigen, tellen we nog heel wat collega’s in ondersteunende diensten. En we hebben een uitgebreid netwerk van contacten in de zorgsector. Bovendien hanteren we waar mogelijk geavanceerde technologie. Denk bijvoorbeeld aan het elektronisch verpleegdossier en onze projecten met diverse zorgtechnologieën.

Gebruikte gij gene 'waze' manneke?

Peter, coördinator mobiele equipe in Antwerpen

Vrijdagochtend, half zeven.

Links boven Antwerpen een mooie volle maan, rechts een knalrode ochtendzon die me begeleiden naar Stabroek en Lillo.

Ondanks de jaren toeren door de hele provincie blijf ik me telkens verwonderd verbazen over hoe mooi “Antwerpen” wel is.

Je hoeft niet ver te rijden om enkele pareltjes te mogen bezoeken als thuisverpleger.

Deze toer was voor mezelf wel een specialleke en even puzzelen want Stabroek heeft best wel wat enkelrichting straten en dat had ik bij mijn voorbereiding een beetje fout ingeschat. Bij één van de eerste huisbezoeken zei een patiënte: ‘maar manneke, da gij gene “Waze” gebruikt’. Tja, als een 85-jarige me al de les moet lezen over de laatste technologie, maar… ze had misschien wel een beetje gelijk daar.. :-)

Na een best wel fijne toer in Stabroek mocht ik afsluiten met een opstart van een patiënte in Lillo…  Zo een mooie rustige ‘enclave’ in de bulderende schreeuwerige industrie van de haven van Antwerpen is écht wel fantastisch! Je rijdt de Scheldelaan af en gaat een paar eeuwen terug in de tijd, van de gladde macadam naar de hobbelige kinderkopjes, van de industrie naar een idyllisch tafereel.

Wat heel het gegeven nog specialer maakte was dat onze patiënt in het oude fort van Lillo-dorp woont samen met een boeiende prater als echtgenoot die honderduit kan vertellen over de eeuwenoude geschiedenis van het dorp. Zo weet ik nu dat ...

  • het dorpje gebouwd werd in 1578 door Willem Van Oranje om Antwerpen te beschermen
  • Lillo op de tweede plaats eindigde bij de 50 mooiste dorpen in Antwerpen
  • én, last but not least, dat ik zéker nog eens terug moest komen om te gaan eten in de brasserie naast de kerk.

De lijst leuke restaurantjes en mooi plekken in de provincie is weeral een beetje langer geworden.

Als jullie mooie ‘stiekem verborgen parels’ in de provincie kennen… laat het me gerust weten!

 

Blogposts over dit thema

17-05-2019
coördinator mobiele equipe

Vrijdagochtend, half zeven.

Links boven Antwerpen een mooie volle maan, rechts een knalrode ochtendzon die me begeleiden naar Stabroek en Lillo....

03-05-2019
Diabeteseducator

We zitten pal in de veertiendaagse van het Rode Kruis en de meeste lezers zullen onderweg al de kans gehad hebben om een sticker te kopen om de plaatselijke...

25-02-2019
coördinator mobiele equipe

‘Kinderen worden niet hyperactief van suiker’, ‘plassen in een zwembad is gevaarlijk’, ‘van tequila val je af’... Iedereen leest de titels en artikels,...

19-12-2018
Diabeteseducator

Het werd net niet het woord van het jaar. Die eer viel te beurt aan het woord ‘moordstrookje’. Toch is het woord ‘mangomoment’ me bijgebleven. Het is dat...